Klickerträning

 
Jag har länge undrat över hur klickerträning fungerar, typ sedan jag gick i Brusaby och såg på då de klickade assistent hundar. Men min tanke om träningsmetoden har varit delad. Jag har alltid varit intresserad av att prova, men tillika tycker jag att en hund kan lära sej saker utan klickern och därför alldrig funderat längre på saken. Jag har varit omkring hundar som inte behöver något klick eller godisbit, det har räckt med ett "bra!" eller lite lek efter att hunden gjort rätt. Även min egen hund gör allt vad man ber honom utan en klicker, speciellt då man har en liten godisbit i handen. Som ett exempel har jag inte klickat honom för att sitta, ligga, vänta, fot, snurra, rulla, kryp, tass osv. Utan allt har jag lärt bara med en liten godisbit.
Men nu, under en kort tid har jag forskat lite själv innom klickerträning. Läst och kollat klipp på youtube. Så hände det att jag värkligen kände för att prova på den här träningsmetoden. Fick liksom en kick! Jag bara måste få den där klickern och prova. Så jag körde in till centrum och i fjärde butiken hittade jag en klicker längst bakom en stor hundleksak. Så ni kan tänka att jag värkligen letade.
Så efter mycket funderade och läsande har jag gjort ett beslut. Jag ska prova klickerträning på sidan om "vanlig" träning. Alltså på det sättet att inte hans liv går ut på klicker. Men en liten del, bara för rolighetens skull och se hur det fungerar.
Just nu håller jag på att klicka in honom, och han värkar förstå vad det är frågan om. Så jag tänker gå sakta framåt och lära honom och även mej hur det ska fungera. Dessutom har jag en liten tanke om att blogga innom den här saken också, vad tycker ni? :) Kanske en kort film nu och då? :)