HAMSTER ^^,

 
Hamstrar är gnagare i familjen Cricetiade. Som sällskapsdjut finns tre grundtyper, färgad korthårig hamster, vanlig guldhamster och långgårig teddyhamster. Ett vanligt sällskapsdjur runtom i världen!
Hamstrar har en grov och tjock kropp, korta ben och en mycket tunnhårig och kort svans samt ovanligt stora framtänder. Hamstrar är allätare och lever 2-4 år!
 
De flesta hamstrar trivs bäst ensamma. De kan vara mycket farligt att ha en grupp eller ett par hamstrar i samma bur eftersom de kan strida, de kan gå så illa att de biter ihjäl varandra. Ändast få dvärghamstrar kan fungera med sällskap.
Det är viktgt att hamstern har en tillräckligt stor bur eftersom de tycker om att springa. Man kan inreda buren med stegar, hyllor och ett hjul så att hamstern får motion, de är viktigt för dem! Men inredningen bör vara "hamstersäker" vilket betyder att den inte kan fastna någonstans och gör sej illa. Hamstern behöver dessutom ett bo att sova i. I bottnet ska man ha ett mjukt och luftigt material som hamstern kan gräva i. T.ex. sågspån.
 
Man ska umgås med hamstrarna mycket så att de blir sociala. Lämnas de för sej själva kan de i värstafall bli elaka och sura. För att nå målet måste man börja någonstans:
 
- Ge den något gott från handen, de är allätare men får inte äta för mycket fett, salt eller sött. Ge aldrig ost, citrusfrukter, avokado, kiwi eller banan åt din hamster! Den blir van med din doft och börjar lita på din hand. Om den inte tar emot godsaken ska du lämna den i buren på det stället du höll handen!
 
- Sätt ner handen i buren så kanske hamstern kryper upp i din hand. Du får aldrig jaga den i buren, det är det värsta du kan göra!
 
- Om hamstern springer iväg ska du låta den va en stund och sedan försöka pånytt!
 
- Om din hamster sover så kan du ha lite ljud med luckan till buren så att den vaknar, smek den över ryggen försiktigt och då den är vaken kan du ta upp den i handen. Håll båda händerna kupade då du tar upp den!
 
Det här skrev jag för att läst mycket på nätet om hamstrar och blir bara mer och mer intresserad över hur dom fungerar. Även som information ifall någon är intresserad. Min egen kille (värkar starkt som om han är av det manliga könet) överraskade mej idag då han krafsade i burens hörn och då jag satt ner handen kom han direkt upp i handen och klättrade på ärmen. Varje gång jag skulle flytta på någon sak hoppade han upp i handen <3 Höll filuren i handen en god stund innan han blev nöjd och kröp in i sitt lilla hus, nu sover han sött :)
För övrligt har det varit en bra dag, ganska lugn. Lite städning och så men inget speciellt program.
Ska försöka skriva om hamstrarnas sätt att tala i nästa inlägg :) Någon som är intresserad?
 
Imorgon åker vi in till Åbo med J för att gå i lite butiker, får se vad vi kommer hem med! Nu ska jag avrunda. Ha det bäst! :)
 
 
Sötnos :**